Forskning inom GDQ visar att grupputvecklingsnivå gör stor skillnad

Nästa gång du ska opereras på något av sjukhusen i Kalmar Län ska du utöver att fråga om läkarlegitimation på kirurgen bör du även undersöka på vilket nivå det intensivvårdteam som ska operera dig befinner sig på! Hur vi ”arbetar” med varandra gör skillnad! Och det märks i arbetsglädjen men också givetvis i resultatet.

Intensivvårdsteam

17 olika team på nio sjukhus på den amerikanska östkusten jämfördes i en studie i början av 2000-talet. Alla jobbade med intensivvård och jämförelsemätningen var dödlighet bland patienterna, SMR är ett mätvärde för förväntad dödlighet.

De sex team som enligt GDQ var mer högpresterande hade en genomsnittlig dödlighet på 0,32 SMR.

De sex team som hade lägst i GDQ:n hade en genomsnittlig dödlighet på 1,10 SMR, dvs mer än tre gånger så hög.

Mellan den sämsta gruppen och bästa teamet var skillnaden mer än 10-faldig: från 0,13 till 1,4.

Hur ser det ut hos dig och på ditt sjukhus i Västervik, Oskarshamn eller Kalmar?

Första vetenskapliga modellen

IMGD (Integrative Model of Group) Developement är utvecklad av den amerikanska psykologiprofessorn Dr Susan A. Wheelan, som sedan 70-talet sammanställt tidigare teorier och studerat tusentals grupper. Modellen är den första som är vetenskapligt statistiskt belagd.

Kan mätas

Med självskattningsinstrumentet GDQ (Group Development Questionnaire) kan man mäta var i utvecklingsmodellen en grupp befinner sig och hur effektiv den är.

Varför mäter man?

Hur är det möjligt för en grupp människor att samordna sina tankar och handlingar till kollektiva prestationer? Ett av svaren är att skapa öppenhet via GDQ-metoden. En del av GDQ-metoden (Group Development Questionnaire) är att skapa medvetenhet kring gruppers utveckling och kulturella skillnader (kan t ex vara etniska eller olika företagskulturer). Först när gruppmedlemmarna blir medvetna kring det som sker kan de enskilda grupp­medlemmarna, eller gruppen som helhet, ta ansvar för sin utveckling. Detta är en av nycklarna när det gäller teamutveckling, grupputveckling och ledningsgruppsutveckling.