Fas tre och fyra i vår grupputveckling

Publicerat 31 mars 2025 i Blogg

För ett bra tag sedan fick jag förmånen att hålla ett webbinarie online och jag frågade runt vilka saker som stimulerat nyfikenheten till att anmäla sig till mitt webbinarie om grupputveckling samt att hitta vägen tillsammans.

Många nämnde att hitta vägen till arbetsglädjen. Frågan var kvar i mig och troligen svarade inte mitt första event online upp på den frågeställningen.

Men efter att ha grunnat ett tag så handlar det om att ta sig från den första fasen i grupputveckling till fas tre och fyra. Ur en teamutvecklares trånande ögon.

 

Men vad är egentligen arbetsglädje? Och glädje ur ett ännu större perspektiv! Att känna glädje handlar för mig om att skapa saker tillsammans från det lilla till det stora. När jag tex får se i en blick att nu förstår vi varandra. Eller om man tycker olika så är vi noga att lyssna på varandras argument med respekt och med fokus på att lära av varandra. När du läser detta är det bara några få ord men egentligen handlar det om livets gåta. Att få varandra att växa. Och det är inget som du kan välja bort. För du kan inte välja bort livet och kanske vara kvar på kontoret extra länge när du hör ute i korridoren att du borde vara ute och hjälpa gruppen att komma vidare.

Det krävs är att både du som ledare för gruppen är medveten om att resan till gemensam arbetsglädje är en process som handlar om att få gruppen att gå från fas ett till fyra. Men också för dina kollegor. För mig har detta inneburit en resa som började cirka 2011 och som du förstår alltid finns inom mig. I det här blogginlägget bjuder jag dig på vad som händer i fas tre och fyra.

Och det kan vara bra för dig att veta att det inte är komplicerat att göra rätt saker för att få grupper att utvecklas. När en vägvisare visar vägen och resan utgår från våra stenåldersbehov som vi alla har när vi går in i relationer. Och hjälper oss att börja samarbeta ännu bättre!

Men nu tillbaka till din grupp och er grupputvecklingsnivå! Texten nedan!

Vart är du och din grupp i er utveckling. Och vill ni vidare? För det styr vilken form av ledarskap din arbetsgrupp är i behov av just nu. Och hur ni ska samarbeta ännu bättre ihop!

FAS 3 – Tillit och struktur

Konflikterna är ett sätt att lära känna varandra och efter hand blir personerna i gruppen känner sig mer säkra på ledaren och på varandra. Behovet av att markera revir och sin egen position skjuts i bakgrunden. Då är det lätt att återgå till trygghetsfasen i vår grupputveckling för det blir för ansträngande att ta sats på nytt in i en ny konflikt.

Men konflikterna är faktiskt vägen framåt för den är energier som kommer ta er vidare. Och är ett sätt att lära känna vararandra som är betingat i våra hjärnor sedan stenåldern. Kommer du att vara kvar när rovdjuret kommer? Kommer vi att skydda varandra?

När tillräckligt många är tillräckligt överens går gruppen vidare till grupputvecklingsfasen Tillit och struktur.

Fokus blir nu mer på uppgiften genom att utveckla strukturer, mål och fördelning av arbetet. Många grupper når aldrig denna fas, speciellt om de arbetar i en organisation som betonar konkurrens inom eller mellan grupper.

Kännetecken på FAS 3 – Vanliga behov och beteenden:

  • Ökad klarhet och konsensus om målen
  • Roller och uppgifter anpassas till uppgiften och målen
  • Konflikter hanteras allteftersom de uppstår
  • Kommunikationen är mer uppgiftsorienterad
  • Visar värme och omtanke
  • Ibland bli mer lekfulla än intresserade av uppgiften

Ledarskap i fas 3:

  • Dela ut ansvar till gruppens medlemmar.
  • Verka i det dolda
  • Låt ledarskapet vandra och uppmuntra delaktighet.

FAS 4 – Effektivitet eller högpresterande team

Egentligen är det inte mycket som skiljer fas tre mot fas fyra i teamutvecklingen. Möjligen att det blir ett sådant känslorus som går att ta på när en grupp bryter igenom konfliktmuren. Men efter ett tag glider fas tre gruppen över och blir ett högpresterande team. Med tydliga roller, arbetsuppgifter och beslutsfattande i gruppen. Energin används till arbetsuppgifterna och måluppfyllelse i stället för att ödslas på konflikter. Arbetet blir mer lustfyllt och kreativt och både kvalitet och kvantitet ökar. Ansvarstagandet från alla i gruppen gentemot uppdraget ökar betydligt. Man kan tycka att här är stressen utbredd och även sjukdomar, men saken är den att det är tvärt om enligt forskning i grupputveckling.

25 % av våra arbetsgrupper når fas tre och fas fyra och enkätsvar samt statistik på sjukdom mm visar att dessa lyckligt lottade arbetsgrupper är både friskare, mindre stressade och har en högre inre arbetsglädje. Och när vi samarbetar ännu bättre påverkar det givetvis både kvalitét och kvantitet. Här kan du räkna in en 25 % förbättring av ert resultat och det är det som kommer skilja de framgångsrika företagen från de som står och stampar.

Därför är det ytterst märkligt att inte fler organisationer har luppen ute och undersöker om vägen till att bli ett effektivt team. För det är definitivt inte säkert att din ledarskapsutvecklare sitter inne med den känslomässiga kunskapen själv i detta.

Och därmed missas ett emotionellt lärande för många kursdeltagare. För kopplar vi på känslor när vi ska lära oss saker är vägen till framgång utstakad.

Kännetecken på FAS 4 – Vanliga behov och beteenden:

  • Medlemmarna delar hängivet uppgifter och teamets mål
  • Är klara över sina roller.
  • Uppfattar uppgifter som gruppens ansvar snarare än ett individuellt ansvar.

Kommunicerar med varandra öppet, direkt, ärligt och spontant.

Ledarskap i fas 4:

Ledaren blir här en expertresurs och fungerar som en slags konsult som ständigt behöver se framåt för att ge gruppen nya utmaningar. Teamet är hungrigt och vill ha mer. För att bibehålla effektiviteten i teamet är det bra att stanna upp och fundera över hur arbetet går och om alla är med.  Var uppmärksam på behovet av vila, återhämtning och förströelse. Och att fira!

Viktigt är att utmana gruppen med nya arbetsuppgifter och utmaningar. Stannar gruppen upp så börjar gruppen avvecklas och det kommer inte dröja länge innan den första lämnar.

Dialogen mellan chefen och gruppen är viktig även om den är på ett annat sätt än i fas ett och två. Ett växlande mellan att lyssna in och föra tillitsfull dialog.

Vart är du och din grupp i er utveckling. Och vill ni vidare?

Beskrivning av fas 1 och fas 2 i grupputvecklingen!

Tack för ditt intresse!

Bloggbibliotek

Tillbaka till bloggen

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer jag inom kort!