Vad händer i fas ett och fas två i vår grupputveckling
Den stora anledningen till att jag brinner så starkt med att jobba med grupputveckling i kombination med ledarskapsutveckling är att jag varit med om mäktiga saker när jag själv använt de ”verktyg” som Susan Wheelan föreslår. Att ha fått förmånen att vara chef över en grupp på ca 10 medarbetare och att leverera på topp och driva utvecklingen hos vår kund. Och att känna den glädje som fanns i gruppen.
Och att vår grupp levererade fullt ut när andra i grupper i organisationen krävde dubbla arbetsstyrkan och det blev ändå inte en fullgod leverans. Högre chefer undrade …vad hittar ni på. Parallellt i dagen samhälle så är det massor med notiser om psykisk ohälsa, dåliga chefer och en press till att lyckas tillsammans.
Här är min vision att göra skillnad på riktigt. Att skapa genuin arbetsglädje som energi och drivkraft för lyckosamma företag.
Min erfarenhet är att vill man få något att hända måste man dra i flera trådar samtidigt för att få organisationer framåt. Att skapa samsyn i hur man ska arbeta och utvecklas tillsammans. Därför är framgångsreceptet att jobba med både chef och grupp parallellt. Då fungerar allt för att gruppen kan ju inte göra annat än det som man bestämt ihop med kollegorna och chefen. Och chefen kan inte heller fly från det som grupp och chef bestämt tillsammans.
Det blir en uppgift att utvecklas tillsammans samtidigt som man gör arbetet ihop. Både grupp och chef får en riktning och glädjen kommer tillbaka!
Vinsten du får är en verksamhet som fungerar 25 % bättre, fler friska, minskad stress och förnyad arbetsglädje när alla vet hur man ska samarbeta
Att få en effekt i verkligheten handlar om att utvecklas eller förbli. Och när en verksamhet förblir börjar avvecklingen, företaget stagnerar och kreativa tankar avtar.
Att vara på väg är att vilja se bakåt för att samla erfarenheter, titta i nuet, reflektera och utvärdera. Och att se framåt är att vilja förändra något för att ständigt vara på väg.
Hur utmanande situationer snabbt förändrats till att bli någon bra och känslosamt. Hur press har försvunnit och helt plötsligt ser alla framåt tillsammans.
Jag har i min egen firma skapat utifrån forskning en effektiv metodik för att ta arbetsgrupper och chefer framåt. Som jag väver ihop med kompetensplaner, målsamtal och vanliga möten för att hålla arbetet levande. Mitt arbetssätt är att väva ihop HR- arbetet med affärsinriktningen i företaget och verkligen grunda det i våra personliga behov vi alla har när vi går in i arbetsgrupper.
Kort sammanfattning av alla fyra faserna – från kaos till teamwork på fyra steg!
Trygghet & Tillhörighet – Gruppen är som på en mingelfest: alla är artiga, ingen vågar säga något för kontroversiellt, och alla nickar ivrigt åt toastmastern. ”Javisst, bra idé!” hörs ofta, även om ingen riktigt vet vad som händer.
Opposition & Konflikt – Nu blir det drama! Toastmastern ifrågasätts, maktkamper uppstår, och någon tar illa upp för att ingen gillar deras kladdkakerecept. Suckar blir en vanlig kommunikationsform och du hör även ordet ”jag”!
Tillit & Struktur – Gruppen har överlevt catfighten! Nu börjar vi dansa i takt och folk lyssnar på varandra. Det känns i luften och vi pustar ut. En inre glädje infinner sig.
Arbete & Effektivitet – Gruppen är nu en väloljad maskin! Idéer flyger, besluten är smidiga, och alla litar på varandra. Känslan? Som ett perfekt synkat dansnummer där alla vet sina moves.
Och nu har vi gått från stelt första mingel och konstlad trevlighet till en fullfjädrad dansuppvisning.! 🚀
När du nu läser texten ovan uppmuntrar jag dig att unna dig en liten mikropaus! Vart är ni i er utveckling? Vad behövs din organisation! Arbetar ni utifrån de behov som vi alla har när vi går in i arbetsgrupper eller är det slumpen som styr? I den kommande texten står det mycket mellan raderna. Håll till godo och trevlig läsning.
FAS 1 – Trygghet och Tillhörighet
Här är gruppen beroende av den utpekade ledaren. Trygghet är mycket viktigt. För att inte riskera sin trygghet så är man försiktig, undviker konflikter eller att sticka ut för mycket. Det finns en rädsla att bli utesluten, att inte få vara med. Därför ler man ofta till varandra och är väldigt artiga. Detta stadie kan liknas vid den stämning som blir när du går på ett mingel där du inte känner så många. Vi följer med och anpassar oss. Samtidigt letar vi i gruppen efter något som vi känner igen. En kommande allierad som vi behöver längre fram i vår grupputveckling.
En kollega i samma ålder och kön, kanske liknande intressen eller barn i samma ålder. Här kan vi känna igen oss och finna en inre trygghet. Vi är på samma sida!
Detta gör också att många är ovillig att uttrycka avvikande åsikter. Vi vill definitivt inte bli utstötta från gruppen eller organisationen.
Ett bra läge för en chef som önskar få en grupp att följa de gemensamma målen för samarbete. Och som är nyckeln för framgång i ditt team men också i hela ditt företag.
Gör gruppen och ledaren den här inledande fasen på ett bra vis är möjligheterna betydligt större att slippa hamna i HR:s skyddsnät med policys kring kränkande behandling, rehabplaner och återkommande nyrekryteringar pga. av att folk slutar. Att skapa en samarbetskultur som utvecklar både individen, gruppen och hela företaget. På samma gång!
Enligt modern forskning i teamutveckling är det en resa på cirka sju månader. Om grupp och chef arbetar rätt!
Kännetecken på FAS 1 – Vanliga behov och beteenden:
- Strävan att vara artiga mor varandra och du har behov av att socialisera dig.
- Vi vill bli bekräftade och accepterade
- Diskuterar ofarliga ämnen för att inte riskera att bli utstött.
Tankar inom oss kan vara
- Kommer jag att trivas i den här gruppen? Vill jag vara kvar? Kommer mitt kunnande och hur jag är som person att tas tillvara och uppskattas?
Ledarskap i fas 1:
- Var styrande och skapa struktur.
- Formulera klara och tydliga mål.
- Uttala förväntningar
- Hjälp gruppen att lära känna varandra och ge enkla uppgifter
FAS 2 – Opposition och konflikt
Här utmanar vi ledaren och medlemmarna själv kämpar med att ifrågasätta varandras tolkning av uppgifter och mål för gruppen. Ord som förekommer ofta är att vi pratar i jag-form och ser oss som individualister.
Konflikter och meningsskiljaktigheter är vanliga här och vi bildar pakter. Konflikter är egentligen energi och när vi löser dem på ett bra vis är vi på väg mot näst stadie.
Det är viktigt att kunna uttrycka oenighet utan att riskera att bli utstött. Vissa grupper fastnar i detta stadium, då stress och konflikter tar huvudparten av deras uppmärksamhet och energi. Andra grupper blir så rädda att de går tillbaka till fas 1, och återgår till ett beroende av ledaren.
Kännetecken på FAS 2 – Vanliga behov och beteenden:
- Man utmanar ledaren och varandra
- Pakter skapas och man visar mindre gruppkänsla
- Försöker ta eller undvika ledarskapet
- Feedbacken till varandra kan vara otrevlig
Ledarskap i fas 2:
- coacha gruppens medlemmar mot en ökad förståelse.
- du som ledare utmanas och ta inte angrepp personligt.
- Konfliktlösning ökar gruppens sammanhållning och tillit.
Fortsätt att blanda om i gruppen för att bidra med att lösa upp pakter. Och uppmuntra öppenhet och tydlighet.
En undran du nu kan ha är hur du drar gruppen vidare till att hitta varandra igen. För återkommer konflikterna gång på gång kommer gruppen att gå tillbaka till fas ett med artighet och att anpassa sig. När tillräckligt många är tillräckligt överens kommer ni vidare. Och att reda ut konflikterna är vägen dit. En väg att lära känna varandra och hur man är.
När du ser igenom grupputvecklingen och dess påverkan på det konkreta arbetat kan du enkelt börja omarbeta processer och riktlinjer inom HR men också de arbetsbeskrivningar som också beskriver jobbet som ska göras och till vilken kvalitet.
Våra inre konflikter hör ihop med de här ”processerna” och genom att tydliggöra dem och utgå från våra mänskliga behov i arbetsgrupper. Då har du skapar ett arbetssätt och ledstång för både chef och grupp.
Och kan du vår arbetsmiljölagstiftning så vet du vilken arbetsmiljöföreskrift som lyfter exakt detta.
Kanske är pannan din i djupa veck!
https://www.alvhamre.se/2025/03/31/fas-tre-och-fyra-i-var-grupputveckling/
Ha en fortsatt bra dag!
Tillbaka till bloggen