Från psykisk ohälsa till framgång och gemensam arbetsglädje
Många företag har utmaningar med både ohälsa och interna konflikter. Ibland säger man att chefen är dålig eller att någon på jobbet är ett rötägg och förstör arbetsmiljön.
Allt handlar om hur pass bra vi är på att samarbeta med varandra. När vi är i en liten grupp, dvs upp till fyra personer har vi ganska ”lätt” att samarbeta för det är lätt att lyssna på varandra och att bli bekräftad.
När gruppen ökar så ökar även läckaget av energi till omgivningen. Frågan är hur detta ska lösas och givetvis är den lätta vägen att skicka chefen på en kurs. Och sedan är problemet löst!
https://www.sverigestalare.se/magnus-alvhamre
Ledarskapskurser och att gå från ord till handling
Efter att själv har fått gå ett flertal ledarskapskurser och även är djupt kunnig inom lärandeprocesser kan jag se redan på kursinnehåll och kursmål se om kursen kommer att ha effekt på riktigt i den ordinarie verksamheten.
Vet tex att många kommuner använder sig av kursen utvecklande ledarskap. Kursen är framtagen av djupt kunniga experter inom ledarskap och genom ett enkätverktyg så mäter kursen dina ledarförmågor inom många områden och då frågorna från enkäten även går till dina medarbetare och chefskollegor får du en spegling av din egen syn på dig själv och hur omgivningen ser på ditt ledarskap.
Och då är det bara att gå hem och köra på eller… Saker kursen inte belyser alls är faktiskt i vilket sammanhang som både du själv och de som svarar på frågorna är i. När vi går in i arbetsgrupper får vi en massa nya relationer.
Och det är den gemensamma förmågan i gruppen att samarbeta som är avgörande hur pass väl du lyckas som chef med din grupp.
Alltså hur långt en grupp har kommit i sin grupputveckling. Och det är en frukt av hur du har arbetat med ditt ledarskap i gruppen.
Frågan är då om du fick del av olika typer av ledarskap i din kurs och om det var kopplat till olika grupputvecklingsnivåer?
Därför var det så intressant i somras när jag var uppe på stegen och målade på min gavel och samtidigt lyssnade på en podd, där en av instruktörerna i Elitstyrkans hemlighet berättade om sina tankar om ledarskap.
Ofta har vi en syn på att en ledare att man ska vara på ett vis och att ett visst ledarskap är inne. Hemligheten enligt instruktören var din förmåga att välja rätt ledarskap utifrån situation och gruppens utvecklingsnivå. Och det finns sex olika ledarstilar och du måste behärska minst fyra av dem för att nå framgång som chef. Lär man ut detta på just din kurs i ledarskap? Tänker tillbaka på en kurs jag själv fick gå när jag var utbildningschef inom vattenfall och med goda känslor. När vi fick träna genom rollspel att hantera olika situationer. Och extra nyttigt för mig var att uttrycka förväntningar. Att ha mod att gå utanför mig själv i vad jag tyckte var extra viktigt när vi utbildade framtidens kärnkraftpersonal i säkerhetsarbete. Och när jag själv stod inför mina duktiga instruktörer på vår kärnkraftskola och uttryckte mina förväntningar inom detta.
Är alldeles övertygad om att experterna kan ringa in de olika frågeställningarna och koppla dem mot dessa sex ledarstilarna. Där ett tvingande och även pådrivande ledarskap kan anses negativt på ett vis men som också är nödvändigt för att få en grupp framåt.
Och undviker man att gå in i situationer utan är på kontoret tar någon annan över ledarskapet över din grupp och då är det inte din vilja som styr. För det är alltid någon som styr.
Alltså ska du redan nu fundera om du fått gå rätt ledarskapskurs och jag vet att kursen Untevklande ledarskap ges till nya chefer. Är då den kursen tillräckligt konkret för att du ska kunna gå från ord till handling med din arbetsgrupp.
Redan när du läser innehållsförteckningen på kursen kan du se om det är något om olika ledarstilar. Och grupputveckling!
Och om redskapen på kursen hjälper dig som chef att faktiskt föra gruppen framåt.
Är de kopplade mot de behov vi alla har när vi går in i arbetsgrupper?
Svaret på dessa frågor är vanligtvis nej. Och då blir det faktiskt inget .. att gå från ord till handling i den ordinarie verksamheten. Även om kursledaren var helt fantastisk och det var lika härliga kurskollegor. Vi är ju vår gemensamma arbetsmiljö och om din arbetsgrupp ska förstå dina nya lärdomar och kanske ändrade beteenden så måste även de förstå varför. Så det bästa och det som ger kvarvarande effekt är att först utbilda chefer med att även genomföra en liknande utbildning även till era arbetsgrupper. För då råder en total öppenhet kring hur, varför och på vilket sätt.
Och då vänder du på psykisk ohälsa och går mot en ännu bättre arbetsmiljö! Vi jobbar ju tillsammans!
Hemligheten är att få gruppen med dig!
Ett ledarskap kräver alltid ett följarskap, dvs att vi följer av fri vilja! Och frågan är nu hur du gör med dina tydliga redskap för att omsätta dem till att gå från ord till handling. Svaret är givetvis enkelt. Här måste du bjuda in dina medarbetare och kanske undrar du varför?
Allt för att få i gång ett engagemang och driv i din grupp och det skapar delaktighet och förståelse.
Är du då en svag ledare när du gör detta?! Det är faktiskt en del av grupputvecklingen och du som chef har mod att dela med dig av ledarskapet. Och samtidigt att din grupp vill ta ansvar och är villig att ta emot det. I den här processen kommer er grupputvecklingsnivå in.
Definitionen på ett effektivt team är att få alla i gruppen att gå åt samma håll. Att gemensamt vara med om skapandet kring värderingar och hur man ska vara med varandra.
Arbetar vi på bästa sätt och drar vi nytta av våra gemensamma erfarenheter? Utifrån detta blir ju givetvis frågan om vad jag själv måste lära mig och bidra med. Vad är kollegornas bidrag i detta. Och vad är hela organisationens nästa steg för att ständigt vara på väg. För antingen så utvecklar du eller så avvecklar du?
Längre fram i er grupputvecklingsprocess förstår dina medarbetare varför någon får ett visst uppdrag. Men sker det tidigare är det en del av grupputvecklingen som skapar hierarkikamper och utmaningar. I det här läger är det coachande ledarskapet framgångensväg med både tydlighet och hjärta. Vågar du sätta ihop de som egentligen är emot varandra?
Och vilka är redskapen eller samarbetsmålen som utgår från våra behov när vi är i arbetsgrupper!
Det får jag skriva om vid annat tillfälle! För detta är nyckeln i att skapa gemensam arbetsglädje och framgång och det är inte många som känner till det!
Tillbaka till bloggen