Konflikter – Något ont eller vägen framåt?
När jag kommer in och utvecklar chefer och arbetsgrupper är det ofta som det ligger några konflikter och gror under ytan. Oavsett vad konflikten handlar om så är min erfarenhet att man inte hittat vägen framåt innan konflikten kommer upp till ytan.
Boka in dig på kommande webbinarium!
Konflikter är energi som behöver riktas och bearbetas
När gruppen är ny och du märker att den börjar koka i gruppen kring olika viljor och vägar vet du att ni har kommit in i det andra steget i grupputveckling och det heter opposition och konflikt och i detta steg har vi behov av att testa varandra och även chefen för gruppen. Kommer du står kvar när det börjar blåsa på riktigt eller drar du iväg?
Vi har också behov av att rangordna oss i en grupp och olika människor har olika behov av att söka konflikter som behov för att klättra i hierarkin i en grupp.
En kunnig chef eller kunnig organisation har lärt ut till sina chefer hur man ska göra för att utveckla en grupp och hitta mål kring hur man ska samarbeta med varandra. När konflikten sedan kommer finns redan inarbetade samarbetsstrukturer som kvickt kommer att omvandla energin i konflikten till att få gruppen att kvick ta steg i sin grupp utveckling.
När inte den kunskapen finns i organisationen blir resultatet att företagets arbetsgrupper presterar minst 25% sämre än arbetsgrupper som kommit upp till nivå tre och fyra i teamutveckling och blivit effektiva team.
Det sker när tillräckligt många är tillräckligt överens. Men vilka olika typer av konflikter finns?
Tre olika typer av konflikter
Sakkonflikt
De konflikter som är lättast att lösa upp är sk sak konflikt, vilket betyder att man har olika åsikter kring en fråga. Saken kan ganska lätt lösas upp genom att båda parter blir bekräftade och lyssnade på. Efter det måste den ansvariga fatta beslut om hur man går vidare.
Likaså genom att tydliggöra från början vem det är som fattar beslut och vem som ger åtgärdsförslag.
Process-Roll – Ansvar och mandat konflikt
Dessa konflikter tar mer energi och beror på att man är oense hur jobbet ska göras och vem som utför vad. Här får man titta på hur processen ser ut och vem som ansvarar för vad. Här krävs en god kännedom om arbetet i stort och hur man jobbar som bäst.
Värderingskonflikter
Processkonflikter kan lätt rinna över till värderingskonflikter och dessa är svåra att lösa. När man har kränkt varandra och någon har kanske tappat ansiktet. Ibland leder dessa till att man går åt olika håll på något vis.
Lösningen är att låta båda acceptera och uppdatera sina spelregler och att gå från ord till handling i positiva handlingar.
Hur löser man nu konflikter?
Min väg är att agera med tydlighet. Att berätta om hur konflikten ska hanteras och i vilka steg. Ibland kan någon part vara ovetande om konflikten då det kanske är ett ”normalt” sätt att agera och att personen i fråga brukar skapa konflikter på olika vis och som ligger och gror under ytan eller att personer undviker personen i fråga.
Här är min metod!
Vilka erfarenheter har du?
Tillbaka till bloggen