Våra inre mysterium – Självkänsla och självförtroende
När vi mår bra på våra arbetsplatser innebär det att både vår självkänsla och vårt självförtroende är bra. Men hur kommer vi dit? Allt är kopplat till bilden av dig själv och hur du ser på dig själv och kan vara komplicerat! Och vårt inre liv avgör ibland hur även positiv feedback kan bli svår att ta emot.
Här måste vi öppna upp vårt inre och jag var så stolt och även vältränad när jag gjorde Ironman 2018. Min egen syn på just kondition och min egen inre förmåga att fokusera för att orka ta ut mig lite till var relativt god då jag kände att jag hade gott om kraft i mig.
Efter rundor med corona och bristande träning gjorde att både vilja och förmåga till att få fart på kroppen minskade för det var inte längre lika roligt.
Som tur var kom jag i kontakt med härliga människor som höll på med trail och även återkommande löpträning i grupp och det var så kul att börja om lite från början. Våra äventyrslöpningar gick i sakta mak och huvudsyftet var inte att prestera utan att uppleva.
Men inom mig är jag nog en prestationsmänniska och även att det inte finns några krav på att prestera max när vi kör våra intensiva intervaller så finns det inom mig att jag vill känna att det finns kraft i mig själv när vi tränar. Både i kroppen och i huvudet.
Och efter intervallen fick jag beröm för min kämpainsats och jag hade så svårt att säga tack! För jag var ju bättre innan! Då började jag fundera varför jag inte kunde ta in de fina orden. Efter ett tag landade jag i att mitt eget självförtroende inom löpning påverkat min egen tilltro till att orka kämpa på.
För att få en grupp att prestera ihop måste man ju hitta sitt eget varför och även prioritera laget framför jaget. Men ändå måste vi lära känna varandras både starka sidor och även de sidor vi måste arbeta med. Men hur hänger det ihop med god självkänsla och självförtroende?
Vad är självförtroende?
Självförtroende är kopplat till de områden som vi agerar i! I mitt fall var det löpning som prestation, men också faktiskt min egen förmåga att spela bra och rolig innebandy. I båda fallen hade coronan och minskad träningsiver gjort att min förmåga att springa hade minskat. Viket gjorde att jag förlorade dueller om bollen oftare än tidigare och jag funderade på att lägga av. Många av de andra är ju betydligt yngre.
Men hur kan vi hjälpa varandra att få till ett bättre självförtroende?
Hur ökar man sitt självförtroende?
Man är öppen och nyfiken inför nya situationer och uppgifter. Man sätter upp höga – men realistiska – mål för sig själv, fokuserar på dem och arbetare intensivare för att nå målen. Att våga göra och utsätta sig för utmaningar utanför komfortzonen innebär att självförtroendet höjs.
Hur kan du som chef utveckla dig själv och stödja medarbetare?
Vad kan man göra som chef?
Att som ledare ha god självkänsla och bra självförtroende bidrar till ett bra klimat i organisationen eftersom medarbetarna upplever en tydlighet, öppen kommunikation och lärande. Att skaffa sig självinsikt och ta reda på vem jag är och vad jag vill höjer självkänslan. Att börja utgå ifrån sig själv och sina värderingar gör att du blir trygg i dig själv som ledare och medarbetare.
Vad är då självkänsla?
Självkänsla handlar om att du är nöjd med dig själv och att det är förankrat i ditt hjärta. God självkänsla innebär att du är snäll mot dig själv och accepterar dig som du är! Både med starka sidor och det som är svagare.
Låg självkänsla tar sig ofta uttryck i en inre dialog där man hela tiden kritiserar sig själv. ”Du är en misslyckad människa”. ”Så borde du inte ha sagt”.” Andra gör det bättre än vad du gör”.
Vad kan du göra själv?
Börja tänka i andra banor. Din hjärna har blivit programmerad med vissa tankar. Försök att tänka nytt!
- Acceptera den du är och se dina styrkor istället för svagare sidor- alla är vi olika
- Ta hand om din kropp och hälsa (fysiskt och psykiskt)
- Sätt upp realistiska mål för sig själv
- Belöna dig själv när du uppnått resultatet
- Be om positiv feedback
- Minska kraven på dig själv och var mer snäll mot dig själv – vad är ”good enough”?
- Reflektera över dina behov och ta ansvar för att de tillgodoses – du bestämmer vad du behöver!
- Pröva något nytt som ligger utanför din komfortzon
- Sluta jämföra dig med andra Ingen är perfekt! Du behöver inte vara perfekt.
Tillbaka till mig själv och min egen självkänsla. När jag läste på om självkänsla så finns en variant som kallas prestationsinriktad självkänsla. Och här kunde jag känna igen mig i att jag alltid ville överprestera, jobbade stenhårt och länge. Begrepp som finns är sk. ” duktig flicka”- syndrom, med sjukskrivningar som följd. Andra begrepp med samma problem är ”arbetsnarkomanen” och ”prestationsprinsessan”.
När jag själv blev chef var det ju jag som bestämde möten och agendor i olika forum och till slut så insåg jag att det var inga som hade tid att titta på alla mina fina papper jag gjort. Men alla fanns ju kvar i alla fall! Och då började jag minska min arbetstid och började ha mera realistiska mål för mig själv.
Och likväl som du kan förlora din kondition så har du möjlighet att bygga upp den. Och det har jag verkligen gjort för att det har varit förknippat med glädjen att röra på oss tillsammans.
Vilken självkänsla och självförtroende har du?
Tillbaka till bloggen