10 timmar till teamet – och HR bidrar till ”affären”

Publicerat 30 augusti 2022 i Blogg

För länge sedan googlade jag på vad som gör nystartade företag framgångsrika och hamnade på Science Park hemsida. Där skrev man om att det som skapar framgång över tid är att företag som hittar sitt ”varför” de finns på marknaden, både för sina kunder men också för sina medarbetare.

Det andra de skriver om är att utveckla laget framför jaget, dvs att hitta ett ännu bättre samarbete i sitt team och om man ska göra det enkelt så är det jag gör. Att jag hjälper teamet och chefen att hitta sin egen vision och stärka förmågan att samarbeta ännu bättre med varandra.

10 timmar till din grupp  ger dig din ledstång i teamutveckling

När jag kommer till att ge offert så beskriver jag de yttre ramarna och tiden vi kommer att ha tillsammans, vilket inte är hugget i sten. Att få till en energiboost är mycket viktigare och att skapa en tydlig väg fram.

Allt detta går kvickt och är egentligen ett arbetssätt som gör att du får redskap att hantera ditt vardagliga arbete ännu bättre i kombination med HR:s arbete med att arbeta systematiskt och förebyggande med arbetsmiljöarbetet. Och hela gruppen får redskap till att utveckla sig själva, hela gruppen och faktiskt hela ditt företag på samma gång.

För att ditt företag ska veta vad som ”levereras” har jag tydliga produktblad, där det finns en innehållsbeskrivning med de yttre ramarna kring innehållet. Men jag vill att du ska veta att med min stora erfarenhet på kunnande inom många områden ger jag teoretisk input till de behov som finns i gruppen. Dessa kan vara olika med här är ett axplock! Allt för att vi ska bygga en teoretisk försåelse och kunna gå från ord till handling.

  • Skapa tydliga strukturer för att hantera stress
  • Öka förmågan att säga ifrån genom rollspel
  • Metodgenomgång för att kunna fatta beslut

 

  • Självutveckling – Att genom att tydliggöra spelregler och värderingar öka förmågan till att gå från ord till handling i ett positivt beteende.
  • Kompetenspanering genom lärandet i vardagen
  • Att utveckla chefens ledarskap

Allt sker i realtid, då jag bär med mig kunskapen inom mig.

Allt detta får du på följande tidsåtgång

Effektiva team analys – 18 h

Ca 4 h med chefen

2+ 8 h med din arbetsgrupp

2h Slutrapport och råd till nästa steg

2h möjligt återbesök efter ditt behov.

Produktblad Handledning och konflikthantering – Max 10 h

Vid tillfällen har det funnits behov av lite mera tid och för att möjliggöra detta har vi redan från början avtalat om ytterligare 10 h, som vi haft som buffert. Bara för att vi alla ska känna att det är ”klart” för att ni själva ska kunna fortsätta den positiva utvecklingen.

Är otroligt stolt då positiv utveckling sker omedelbart då kunskapen om sin egen grupp och sitt eget bidrag till gruppen. Energin och glädjen ökar kvickt.

 

Marknadsföring, Etik och moral och att samarbeta ännu bättre.

När jag går in i uppdrag är det viktigt för mig med etik och moral. Det betyder att håller uppdragen för mig själv, vilket självklart medför att jag inte gör härliga bildklipp från insatser och delar med mig av på nätet. Efter önskemål från mina kunder.

Det kan vara känsligt att bjuda in någon utifrån i verksamheten och kanske finns det negativa känslor kring det läge teamet och chefen är i. Men det gör inget då mitt arbetssätt ger sådan förståelse för gruppens situation i stort i kombination med det engagemang som blir i gruppen när vi gemensamt börjar arbeta med de behov som finns i gruppen.

Och eftersom jag återkommer med att säga att vi ska lära oss att samarbeta ännu bättre.

Vilket är en positiv formulering som gäller alla!

Första träffen med chefen

När jag träffar chefen för första gången så får chefen beskriva sin verksamhet och de utmaningar som finns i arbetet. Efter det går jag igenom hur vi kommer att arbeta och hur jag kommer växla mellan gruppen och enskilda samtal med chefen. Allt för att chefen ska känna sig trygg och vara lite steget före.

 

Första träffen med gruppen och Susan Wheelans enkärverktyg GDQ

När vi träffas första gången berättar jag i stort om grupputveckling och vilka fördelar gruppen kommer att få genom att engagera sig i vårt gemensamma arbete. Självklart får man ställa frågor och jag berättar om resultatet i att klättra i sin grupputveckling, dvs att arbetet utförs bättre, minskad stress och att undersökningar visar tydliga resultat på minskade sjuktal och ökad arbetsglädje

När den inledande informationen är klar så får alla göra den elektroniska enkäten Group Development Questionnaire. Där får både gruppen och jag reda på vilken teamutvecklingsnivå gruppen är och vilka frågor som behöver lösas. I enkäten finns även några öppna frågor som ger mig många ledtrådar till hur vi ska arbeta vidare.

Både inom mjuka frågor men även kring hur det vardagliga arbetet som genererar ”nyttan” ska göras. Och jag pratar återkommande om att vi ska lära oss att samarbeta ännu bättre.

Återkoppling till chefen

Innan gruppen får sin återkoppling går jag självklart igenom med chefen hur resultatet har blivit och för mig blir det tydliga ingångar kring hur vi ska arbeta med ledarskap för att ge gruppen det ledarskap som behövs för att stimulera fortsatt utveckling.

Jag pratar också med chefen om vilken vision som finns i verksamheten. Vision är ett stort ord, men jag vill att chefen ger konkreta bilder i vad han eller hon vill se i verksamheten. Allt för att sätta på sig de positiva glasögonen och hitta en riktning för både sig själv och gruppen.

 

GDQ ger mig unika möjligheter att agera och få gruppen med mig

Min väg är att använda en metod som heter GDQ! Ett gediget enkätverktyg som mäter din grupps förmåga att samarbeta och vilka frågor man måste lösa för att komma vidare.

När jag presenterar resultatet står luften stilla och tid för eftertanke och förståelse om sig själv och sin grupp infinner sig. Att jag som medarbetare påverkar hela min grupp oavsett om jag gör något eller väljer att avstå. Båda vägarna är att ta ett beslut och utifrån allas enkätsvar har jag ett resultat som ingen kan prata bort. Jag pratar om att vi ska träna att samarbeta ännu bättre och dessa ord är lätta att ta till sig. Ingen har gjort fel eller rätt utan jag presenterar en ny väg framåt.

Och man lyssnar. Och man lär och tillsammans skapar vi nya mönster för gruppens samarbete och jag ser på nytt leenden och glädje hos både chef och grupp. Mäktigt att få tillföra energi och unik kompetens till en arbetsgrupp eller organisation.

Vad händer sedan

Inom HR ska man bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete, som syftar till att få personalen att trivas ännu bättre. På samma företag finns en verksamhetsutvecklare, som ihop med kvalitetschefen också önskar utveckla arbetet. Ofta tar detta tid från den ordinarie ”produktions / tjänstetiden och gruppen vet inte på vem man ska lyssna.

Strukturerad teamutveckling ger alltid framgång

Smartare är då att förena dessa två riktningar och sätta mål för hur man ska samarbete. Och det är det jag gör och som finns kvar i fasta mötespunkter där olika medarbetare bär ett ansvar för sin arbetsplats ihop med chefen. Målet för arbetet i strukturerad teamutveckling handlar om att alla i gruppen ska hitta sitt bästa jag. Både när det gäller att göra sin produkt eller tjänst. Men också att bli en ännu bättre medarbetare. Att hitta bullseye på din arbetsplats.

När vi är klara har gruppen tydliga mål kring följande områden

  • Gott beteenden till både kunder och till sina kollegor
  • Utveckla arbetsprocesser

 

  • Utveckla rollerna på arbetsplatsen
  • Lära av varandra
  • Tydliga arbetsgångar för att förändra arbetet utan stora projekt.

 

  • Och det viktigaste-att tro på verksamheten, dvs att ha levande visioner och ledstjärnor för gruppens arbete.

Och ett aktivt ledarskap och medarbetarskap.

 

I nästa blogginlägg kommer att handla om lärande och att kunna ta och ge feedback. En otroligt viktig motor i att driva lärandet i vardagen.

 

Håll ut!

MVH

Magnus

Tillbaka till bloggen

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer jag inom kort!