Hallå Sverige! – vi har ett teamutvecklingsresultat.
Vad är hemligheten då!
Forskning visar att över 90 % av alla ledarskapsinsatser rinner ut i sanden även om både kursdeltagarna och utbildaren var kanon. Hur kan det komma sig?
Heligheten är att ensam är inte starkt och det kräver en otrolig kraft från en chef att komma tillbaka till samma härliga medarbetare och få till utvecklingsförändringar. Och som hjälper organisationen att både få bättre arbetsmiljö och även resultat.
Välj ut en arbetsgrupp och chef och be dem allihopa att skriva ned målet för gruppens arbete! Med största sannolikhet kommer du se att alla kommer bli något förvirrade och börja kika på varandra. När väl bokstäverna kommer ned på papperet kommer det att SPRETA rejält.
Skapa gemensamma målbilder
Hemligheten med att få chefer och arbetsgrupper till att jobba ännu bättre ihop är att sätta gemensamma mål för arbetet. Utifrån dessa målområden får chefen en tydlig ledstång, där alla gemensamt ansvarar för hur alla ska arbeta tillsammans. Det gäller att sätta gemensamma mål kring hur vi ska arbeta tillsammans.
För när vi går in i våra arbetsgrupper börjar vår grupprocess direkt. Dvs hur agerar chefen gentemot oss och vilket ledarskap och följarskap finns i gruppen. Hur utför vi våra arbetsuppgifter och vem har makt över dessa. Kan vi förändra dessa och utveckla dem och då kommer vi osökt in på hur gruppen gemensamt fattar beslut och tar nytta av den samlade kompetens i gruppen.
När ditt företag blir kunnigt inom grupputveckling och våra behov i grupper så kan vi enkelt och effektivt både utveckla individen, gruppen och hela företaget genom våra förutsägbara grupprocesser. Att sätta gemensamma mål för hur samarbetet i gruppen ska ske och att därigenom gå mot samma mål.
Detta tydliga arbetssätt ger ditt företag en ökad effektivitet, men skapar också harmoni på din arbetsplats, tydlighet och trygghet. Chefen vet och även medarbetarna hur vi ska jobba tillsammans vilket minskar stressen för alla.
Och det bästa ….glädjen kommer tillbaka när alla känner att det finns en samhörighet och att vi tillsammans börjar utveckla både laget och jaget.
Vilka mål pratar vi då om ur ett grupputvecklingsperspektiv?
För att få en grupp till att gå från stadie ett i grupputveckling till nivå fyra handlar om att vi måste få samsyn på hur vi ska agera tillsammans inom några få områden. Först en repetition kring vår grupputveckling.
En repetition om grupputveckling!
Kännetecken på FAS 1 – Vanliga behov och beteenden:
Vi är som på ett cocktailparty, dvs vi är artiga och följsamma med varandra. Vår största rädsla är nog att någon säger åt oss att gå och då gör vi vårt bästa i att försöka passa in.
Ledarskap i fas 1:
- Var styrande och skapa struktur.
- Formulera klara och tydliga mål.
- Uttala förväntningar
- Hjälp gruppen att lära känna varandra och ge enkla uppgifter
FAS 2 – Opposition och konflikt
Här utmanar vi ledaren och medlemmarna själv kämpar med att ifrågasätta varandras tolkning av uppgifter och mål för gruppen. Ord som förekommer ofta är att vi pratar i jag-form och ser oss som individualister.
Konflikter och meningsskiljaktigheter är vanliga här och vi bildar pakter. Konflikter är egentligen energi och när vi löser dem på ett bra vis är vi på väg mot näst stadie.
Ledarskap i fas 2:
- coacha gruppens medlemmar mot en ökad förståelse.
- du som ledare utmanas och ta inte angrepp personligt.
- Konfliktlösning ökar gruppens sammanhållning och tillit.
Fortsätt att blanda om i gruppen för att bidra med att lösa upp pakter. Och uppmuntra öppenhet och tydlighet.
FAS 3 – Tillit och struktur
Konflikterna är ett sätt att lära känna varandra och efter hand blir personerna i gruppen känner sig mer säkra på ledaren och på varandra. Behovet av att markera revir och sin egen position skjuts i bakgrunden. Fokus blir nu mer på uppgiften genom att utveckla strukturer, mål och fördelning av arbetet. Många grupper når aldrig denna fas, speciellt om de arbetar i en organisation som betonar konkurrens inom eller mellan grupper.
Ledarskap i fas 3:
- Dela ut ansvar till gruppens medlemmar.
- Verka i det dolda
- Låt ledarskapet vandra och uppmuntra delaktighet.
FAS 4– Effektivitet eller högpresterande team
Här är gruppen ett högpresterande team. Tydliga roller, arbetsuppgifter och beslutsfattande finns nu i gruppen. Energin används till arbetsuppgifterna och måluppfyllelse i stället för att ödslas på konflikter. Arbetet blir mer lustfyllt och kreativt och både kvalitet och kvantitet ökar. Ansvarstagandet från alla i gruppen gentemot uppdraget är nu maximalt.
Ledarskap i fas 4:
Ledaren blir här en expertresurs. Hon fungerar som ett slags konsult men behöver ständigt se framåt för att ge gruppen nya utmaningar. Teamet är hungrigt och vill ha mer. För att bibehålla effektiviteten i teamet är det bra att stanna upp och fundera över hur arbetet går och om alla är med. Var uppmärksam på behovet av vila, återhämtning och förströelse.
Våra sex mål tar oss framåt
Mål i matrisen
1) Spelregler – Nu, Inre mål:
Regler för samarbetsinriktade beteenden i teamet
Utifrån vår grupputveckling behöver vi detta målområde för att vilja bli kvar i teamet. Att vi ska bli sedda utifrån den person vi ör speciellt i fas 1 i grupputvecklingen.
2) Standard utåt – Nu, Yttre mål
Standard för interaktion med intressenter
Även detta mål hör ihop med fas 1 och tydlighet från chef och organisation. Dvs hur ska vi arbeta utifrån vår roll för att göra våra produkter och tjänster, likaså att samverka med våra kunder. Som kan vara interna och även våra betalande kunder till vår unika tjänst.
3) Utvecklingsmål – Sedan, Inre mål
Mål för hur teamet vill kunna samarbeta på sikt.
Utvecklingsmålet hör hemma längre fram i vår grupputveckling och binder ihop våra spelregler, kontakten med kunder i vår roll samt hämtar upp förändrade kvalitétsönskemål i målet operativa mål. Dvs det vi får betalt för att göra.
4) Operativa mål – Sedan, Yttre mål
Mål för leverans till kunder
Även detta mål tar vi höjd för längre fram i vår grupputvecklingsprocess. Men är jätteviktigt ur ett kvalitetsperspektiv och att gruppen förstår kopplingen till våra övriga mål.
5) Ledstjärnor – kanske sedan, Inre mål
Bilder av det interna samarbetet eller önskad atmosfär i teamet
6) Vision – kanske sedan, Yttre mål
Ett möjligt framtida tillstånd av betydelse för alla.
Både ledstjärnan och visionen handlar om att engagera alla i det gemensamma arbetet. Att dela en gemensam målbild för det ultimata samarbetet på alla plan. Målområdena hör ihop med det effektiva teamet.
Genom att väva in dessa målområden i det vardagliga arbetet binder vi ihop våra behov på individnivå med de vi har på gruppnivå som människor. Och i dessa mål väver vi in våra processer, roller och arbetsuppgifter, vilket gör att vi får en komplett personalhandbok som både chef och grupp har som en trygg ledstång i sitt inre samarbete.
Vackert som en tavla…
I nästa blockinlägg kommer jag att berätta ännu mera om vad som händer när jag kommer på besök! När jag jobbar med strukturerad teamutveckling och att lyckas tillsammans.
Tillbaka till bloggen