Du är viktig och dina kollegor – Strukturerad teamutveckling får oss alla att blomstra
Tack för att du vill utveckla och medverka till att göra din arbetsplats ännu bättre. Att aktivt medverka till att minska stressen och våra sjukdagar.
Medverka till ökad effektivitet och lönsamhet i din organisation. Och troligen det viktigaste, att öka förmågan till ännu bättre samarbete i era arbetsgrupper och därigenom skapa ännu högre arbetsglädje.
En arbetsplats där du och alla blir sedda och att du vet att du bidrar till något större i samspel med andra.
Du och dina kollegor är viktiga!
UGL i Karlskrona
Min riktiga start och otroliga nyfikenhet på allt vad som händer inom oss i arbetsgrupper och började en kväll nere i Karlskrona ca 2011 efter att jag avslutat en UGL-kurs som kursdeltagare. Fylld av egna känslor bjöd företaget Skillnad, som hade genomfört kursen, in på en föreläsning om GDQ – Group Development Questionnaire.
Dvs ett enkätverktyg som talar om för en grupp vart man är i sin grupputveckling, vilken form av ledarskap som gruppen behöver samt vilka frågor gruppen behöver lösa för att fortsätta utvecklas.
Jag hade under några år utbildat personal inne på kärnkraftverket i både ledarskap och grupputveckling, men också i operativt ledarskap, som är en grundstomme för driftpersonalen i kontrollrummen. Att både agera och ta rätt beslut i rätt tid ihop med högt kompetenta kollegor.
Ekonomiska och hälsosamma effekter
Kursledarna berättar om Susan Wheelan och hennes undersökning kring operationsteam, där utvecklade team lyckades ”rädda” sina patienter i betydligt högre grad. Skillnaden mellan den ”bästa” och det ”sämsta teamet var att risken att dö var 10 gånger högre. Snacka om känslor som det drog i gång i mig.
Min hjärna gick i spinn och jag började fundera kring grupputveckling och ledarskap i stort. Men också kring de övning och upplägg som var på min UGL-kurs, ur ett pedagogiskt perspektiv.
Alltså vilka ”moment” gör så att en grupp tar kliv framåt i sin utveckling. Hur kunde jag bidra så att fler tog kliv framåt samtidigt?! Med mig i bagaget hade jag en rad olika övningar, massor med material och erfarenheter som jag nu kunde sätta i ett större sammanhang och med stor sannolikhet är det därför som både resultatet på kort tid och över tid blir övertygande.
Ekonomiska och hälsosamma effekter
Under 2013 blev jag utbildningschef för utbildningen till kärnkraftverket Oskarshamn 3. Jag hade fått förmånen att gå en rad ledarskapskurser och även haft traditionell utbildning på dem till våra kunder inom kärnkraften. Med UGL, utvecklande ledarskap och min egen nyfikenhet till att gräva mig in i grupptuvecklingens mysterium gjorde att jag fick en inre trygghet i mitt eget ledarskap och hade en rak riktning i hur jag ville att gruppens skulle utvecklas samt hur vi skulle arbeta tillsammans.
När jag sedan lämnade gruppen efter fem år hade Nöjd Kund Index ökat från 21 av 100 till 67 av 100 2016. Och det krävdes nästan dubbla personalstyrkan inom utbildning till ett annat kärnkraftverk för att göra samma jobb, då vi alla kompletterade varandra och vi drog alla åt samma håll. Min UGL-kurs samt mina år som ledarutvecklare gav mig en stark plattform i kombination med mina grundkompetenser inom pedagogik, teknisk skolning och att utbilda skiftchefer i operativt ledarskap.
Otrolig glädje och bredd
Att nå framgång som ledarskaps & grupputvecklare handlar så mycket mera om en enskild insats. Jag har själv genomfört otroligt många utbildningsinsatser inom svensk kärnkraft som ur ett kortsiktigt perspektiv fick extremt bra feedback, men som efter hand tynade ut och försvann. Självklart är det smärtsamt och jag förstår detta bättre idag!
Att det handlar inte bara om att genomföra en kurs, att ha nyfikna och positiva kursdeltagare som utmanar mig och att vi tillsammans tar kursen framåt. Utan att förstå att det gäller att ha en röd tråd med sina insatser. Att själv förstå syftet och utifrån det bygga strukturer som gör att du och alla andra tar nya små steg i en utvecklande riktning. Att väva ihop min kompetens som HR-specialist med mina tidigare kunskaper inom teknikområdet, ledarskap, grupputveckling men också pedagogik och lärande på individnivå med också ur ett strategiskt perspektiv.
Rädsla och mod
Att utveckla en verksamhet handlar om att våga se både inåt och utåt och många gånger har jag fått backa, då ledningen varit rädda för att bjuda in. Trots att företaget i fråga fått rekrytera ny personal gång på gång. Det kostar både pengar på flera olika vis men skapar också en stress i en organisation och som på sikt både syns i budget och i HR:s hälsoenkäter samt inom företagshälsovården.
Lära oss att samarbeta ännu bättre
Mitt eget mål är att ge alla grupper det de behöver och det kan jag då jag redan från början genomfört min undersökning och utifrån det skapas ett samförstånd mellan mig och gruppen. Både kring vilka frågor som vi tillsammans måste lösa, min kunskap om grupper i stort samt givetvis en beredskap och förståelse kring beteenden och utmaningar här och nu i gruppen.
Ännu viktigare är dock kring hur jag säger och vad jag gör. Visar undersökningar på dåliga resultat finns skam och misslyckande tätt under ytan och när vi jobbar kommer dessa upp i dagen.
Men det blir aldrig några problem eller motstånd då jag redan från början pratat om att vi ska lära oss att samarbeta ännu bättre, vilket är en positiv riktning som alla ställer upp på! Och för mig är varje möte med nya människor och nya branscher ett lärande. Att nästa uppdrag gör mig lite visare och ännu mera bergfast i min övertygelse om att strukturerade och teamutvecklande insatser i kombination med ledarskapsinsatser i realtid är vägen framåt för alla organisationer!
Dela dina tankar
Vilka är dina erfarenheter kring verksamhetsutveckling och ledarskapsinsatser? Hur jobbar ni?
Vad har fungerat och vad skulle ni gjort annorlunda?
Skriv i kommentarasfältet eller skicka ett meddelande direkt till mig!
Så kan vi lära av varandra!
Tack för din läsning
Nästa inlägg kommer att handla om vad som krävs för att få ett resultat av era insatser!
Ur ett strukturellt perspektiv
Välkommen in!
Tillbaka till bloggen