Tagen med storm – mysteriet kring grupputveckling och att lyckas tillsammans

Publicerat 21 juni 2022 i Blogg

Min vitaminchock inom grupputveckling och riktiga start och otroliga nyfikenhet på allt vad som händer inom oss i relationer började en kväll nere i Karlskrona ca 2011 efter att jag avslutat en UGL-kurs som kursdeltagare. Fylld av egna känslor bjöd företaget Skillnad, som hade genomfört kursen, in på en föreläsning om GDQ – Group Development Questionnaire.

Dvs att berätta om ett enkätverktyg som talar om för en grupp vart man är i sin grupputveckling, vilken form av ledarskap som gruppen behöver samt vilka frågor gruppen behöver lösa för att fortsätta utvecklas.

Min hjärna gick i spinn och jag började fundera kring grupputveckling och ledarskap i stort. Men också kring den  övning och upplägg som var på min UGL-kurs, ur ett pedagogiskt perspektiv.

Alltså vilka ”moment” gör så att en grupp tar kliv framåt i sin utveckling.

Ledarskapsutbildare och utbildningschef inom svensk kärnkraft

Syftet med mitt deltagande på kursen var givetvis att utveckla mig som människa, öka min självkännedom men blev för mig en grundstruktur som jag senare drog nytta av när jag senare blev utbildningschef till Kärnkraftverket Oskarshamn 3. Men blev också ett givet inspel när jag skapade och genomförde ledarskaps och gruppaktiviteter inom kärnkraften.

Vi människor är komplexa och vår gärna kämpar oavbrutet med att hitta strukturer i det som händer runt oss för att vi ska må bra. Och när jag insåg och förstod att genom att ha tydliga målområden för samarbete så mår vi människor gott och kan utveckla oss själva och våra medmänniskor.

Ekonomiska och hälsosamma effekter

Tillbaka till kvällen i Karlskrona och informationen och inspirationen om GDQ! Kursledarna berättar om Susan Wheelan och hennes undersökning kring operationsteam, där utvecklade team lyckades ”rädda” sina patienter i betydligt högre grad. Skillnaden mellan den ”bästa” och det ”sämsta var att risken att dö var 10 gånger högre. Snacka om känslor som det drog i gång i mig.

De fortsatte att berätta om sitt eget arbete, där de hjälpt ett energibolag att utvecklas. Och att även kunderna märkte skillnad när man genomförde nöjd-kund-index-mätning.

Utöver att prestera bättre blir resultatet mera glädje, friskare personal och minskad stress. Bingo på riktigt!

Hör Susan Wheeland själv berätta!

 

Förmånen att få vara utbildningschef med ett härligt team inom utbildning

Under 2013 blev jag utbildningschef för utbildningen till kärnkraftverket Oskarshamn 3. Att jag skulle bli chef var mycket ifrågasatt, då jag inte kom från kärnkraftsbranschen utan var en småskolelärare och samtal fördes bakom min rygg. Dock hade jag en otroligt stark överordnad avdelningschef och som stöttade mig till hundra procent.

Tack vare Thomas Ljunggren modiga utnämning och mina egen kunskap som växt enormt både inom pedagogiska områden men också genom att gräva ner sig i relations och ledarskapslitteratur, få förmånen att hjälpa andra chefer inne på kärnkraftverken i deras resa, var jag väl insatt i hur jag skulle agera för att ta gruppen framåt. I början gick jag med små små steg då mina medarbetare var ytterst erfarna inom kärnkraftområdet. Vi växte ihop och alla kompletterade varandra. När jag sedan lämnade gruppen efter fem år hade NKI ökat från 21 av 100 till 67 av 100 2016. Det krävdes nästan dubbla personalstyrkan inom utbildning till ett annat kärnkraftverk för att göra samma utbildningsjobb, då vi alla samarbetade och vi drog alla åt samma håll. Min UGL-kurs samt mina år som ledarutvecklare gav mig en stark plattform i kombination med mina grundkompetenser inom pedagogik, teknisk skolning och att utbilda skiftchefer i operativt ledarskap. Och härliga kollegor!

Några tunga år

Lite sömn, neddragningar inom kärnkraft och stor psykisk press på jobbet gjorde att jag inte var mitt bästa jag i min relation. Det bidrog samt ihop med andra saker till min separation 2017. Samtidigt läste jag till HR-specialist och skulle köra i gång mitt företag inom ledarskap och grupputveckling. Var nog inte det bästa förutsättningarna och efter det kom corona.

Jag fick börja tänka i andra banor. Att utveckla min förmåga att även bli synlig digitalt! Är ödmjuk och kämpar fortfarande för att bli bättre och bättre.

Har du tips och råd ,,,dela det med mig! Det jag vill bidra med hos dig är för viktigt för att försvinna i det digitala bruset. 

Digital resa och ringar på vattnet

Innan coronan och i min världs fanns bara föreställningar om att genomföra utbildningar fysiskt. Att kunna se varandra i ögonen, kunna se blickar och placeringar i grupper för att kunna hjälpa och få grupper och chefer att ta nästa steg.

Mitt i början på ett uppdrag drog coronavinden fram och vi kunde inte träffa varandra. Dock är det så att kriser skapar utveckling och vi tog fram våra webkameror och körde på. Här fick jag vara mera noga med att fråga alla och bjuda in till dialog för att se till att inkludera och säkerställa att allas kunskap och erfarenheter kom gruppen och arbetet till godo.

Jag fick bli ännu bättre på att kommunicera, prata med chefen kring vad som hände i verkligheten, skicka ut mejl med öppna frågor i svåra frågeställningar. Och jag kunde inte ana vad folk öppnade sig.

Genom att lyssna och lita på min kunskap och magkänsla inom teamutveckling och ledarskap blev jag så förvånad att trots de tekniska utmaningarna, den digitala resan, så gjorde gruppen stora framsteg.

En möjlighet för dig och mina reflektioner

Alla vill vi göra framsteg och det är ju därför som vi går olika former av utbildningar. Och under åren har jag själv gått flera ledarskapskurser och givetvis genomfört ännu. Nu inser jag att kunskapen om vad som händer i arbetsgrupper behöver öka. Givetvis också att flera kurser ger individen möjlighet att växa men att ”verktygen” är för få till att börja utveckla och ta arbetsgruppen framåt. Det blir ingen effekt utan att det blir ”Same procedure  as last year miss Sofie!

 

Allt vi gör måste ha en koppling till praktisk verklighet och vävas in i vardagen. Det är så lärandet fungerar. Är våra insatser för långt från verkligheten eller behöver kommuniceras i flera steg är risken enorm att allt arbete rinner ut i sanden.

Det gäller att tänka på både gemensamma målbilder, struktur, lärande och vardagen på samma gång.

Otrolig glädje

Under årens lopp har jag ”delat ut” flertal verktyg för att få människor att jobba ännu bättre ihop och har varit med om så många känslomässiga urladdningar i tacksamhet, som när en chef ledde en skyddsrond och ”vi bestämde” att den chef jag coachade skulle ge positiv feedback till honom.

Hur denna man, som snart skulle gå i pension, satt och var rädd för den återkoppling han skulle få. Och när han insåg att orden som kom värmde hans hjärta och att få vara med i rummet och höra hans egna ord om hur han kämpar i alla år med att agera som föredöme och att äntligen var det någon som såg honom.

Eller när jag nu delar med mig av min kunskap samt min forskningsbaserade metodik får alla att bara hoppar på tåget direkt och sedan ”bara” fungerar det. Mäktigt att få vara en del av det och att se när ibland bistra miner byts ut till leenden och att se när människor växer och hittar nya vägar.

Som du förstår ger detta mig så mycket när jag ser och känner hur energin bara sprudlar i arbetsgruppen. En chef som kan börja slappna av! Och att se, förstå och samtidigt bidra till att människor får det bättre på sin arbetsplats. Det är en underbar känsla!

Och min tro är att glada människor gör ett bättre jobb. Och gör man ett bättre jobb syns det i i såväl ekonomiska bokslut som bland nöjda kunder.

Dela dina tankar

Dela med dig av dina egna tankar om det jag skriver samt egna upplevelser!

Både goda och kanske andra som är svåra att bära.

Gör det i kommentarsfältet, dra ett mess eller bara ring!

0768444 633

Magnus

Tillbaka till bloggen

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer jag inom kort!