Vi är grottmänniskor, tre pusselbitar och ledarskapets utmaningar

Publicerat 19 april 2022 i Blogg

Många ledarskapsinsatser leder inte till några reella effekter i verksamheten genom olika forskning. Endast en bråkdel leder till ett konkret resultat och det beror på att organisationen inte är riggad för den utbildning som en chef får. Därför är det av högsta vikt att förstå lärandets grunder. Tidigare har jag skrivit om den lata vägen till kunskap, vilket innebär att om du vill att en grupp ska göra något lite annorlunda i sina handlingar räcker det inte att skicka i väg någon på en kurs utan att ha riggat systemet på hemmaplan eller att skapa gemensamma mål för hur man ska samarbeta framöver.

Vi är grottmänniskor – pusselbit nummer Ett -kompetens

Backar vi tiden 50 000 till 100 000 år sedan byggde allt ledarskap på en närhet mellan ledaren och följarna. Det rådde en omvänd dominanshierarki mot idag, där gruppen gav legitimitet till ledaren i avseende på omdöme, skicklighet och gruppens väl och ve låg i centrum. Den som var bäst på att leda jakten tog täten i att skapa taktik, dela ut uppgifter och se till att gruppen samarbetade på bästa vis.

Det gäller alltså att få gruppens förtroende inom området.  Förtroenden tar tid att bygga upp och kan snabbt raseras. Minns själv när jag var chef och när det rörde sig om utbildningsfrågor kunde jag snabbt och lätt vara både god lyssnare för att coacha och även kliva fram och visa riktning.

Dock hade vi en roll i gruppen som jag inte var tillräckligt insatt i och såg på med viss skepsis då resultatet av arbetet ibland försvårade för lärandet i våra utbildningar, när jag arbetade med utbildning inom kärnkraft. Jag lät egna tyckanden kring ”rollen” stå tillbaka för min dialog och nyfikenhet för arbetsuppgiften.

Som ett brev på posten fick vi självklart svårt att nå varandra och jag själv var en av orsakerna till detta. Vid ett senare tillfälle fick jag prao i rollen och blev tvingad i att sätta mig in i arbetet och hur det skulle utföras, samt kopplingarna till de utbildningar vi gjorde till turbinoperatörer, stationstekniker, reaktoroperatörer och skiftchefer.

Helt plötsligt blev dialogen med min medarbetare bättre när jag ”började kunna jobbet”. Även om min medarbetare var betydligt vassare kunde jag sätta min in i arbetet, ställa frågor och även ge vägledning.

Pusselbit nummer Två – Utveckla laget framför jaget

Om vi backar bandet till 50 000 år sedan fanns inga fackförbund eller arbetsrättsliga regler och om samarbetet misslyckades i gruppen vid den viktiga jakten så stod svält inför grottdörren och säkerligen blev det bråk inom gruppen som decimerade antalet medlemmar. Likaså konkurrens om maktpositioner och de bästa köttbitarna kunde locka fram onda sidor i oss alla i kampen för överlevnad.

När kompetensen och drivet i en grupp är hög kan det vara en lösning i att låta den högre ledningen utse en som har ledarerfarenhet från annan bransch som blir chef över gruppen.

Här är det av högsta vikt att personen i fråga har en vilja eller att företaget har en vilja att chefen ska få inblick i jobbet för att kunna ge positiv feedback och även ha en förmåga att driva och utveckla gruppen.

Det finns en risk i att chefen blir en sitting duck eller administrativ chef och att gruppen börjar leva sitt eget liv med risk för frustrationen i arbetsgruppen. Mer konflikter och osämja gör att chefen drar sig tillbaka och blir sittande inne på rummet och hanterar det administrativa kring gruppens arbete. Kvalitét och utveckling får stå tillbaka och HR får in att medarbetarundersökningar och gnäll visar att gruppen är på glid.

Närhet till gruppen är det viktigaste

Ledare som vill lyckas ihop med sina medarbetare är de som visar på nyfikenhet på arbetet och är synliga i verksamheten. Som förstår att bygga relationer och har en bild av vad arbetet går ut på. Grunden är att ha en mix av både intresse för jobbet i stort inom tillverkning eller den tjänst som erbjuds och odlar en förmåga att vara intresserad av människor och relationer. Att inte rida på höga hästar och att förstå att du är den som ska se till att alla lyckas. Att vara en garant för att gruppen lyckas. Du är den som bär upp den hierarkiska triangeln, som egentligen har spetsen nedåt.

Pusselbit nummer tre – Ledarskap och följarskap är vägen fram

Ibland pratar vi ensidigt om ledarskap och ser inte den fulla betydelsen av det. Ett ledarskap kan inte finnas om det inte finns några följare. En förutsättning för det i en ledande ställning är att du har närheten till gruppen och är nyfiken på dina medarbetare. Då har du byggt en god grund för att börja bygga för framtiden.

Ibland är tron att det räcker från organisationens sida att skicka i väg chefen på ledarskapskurs för att få ledare som klarar av att hantera gruppen och givetvis är detta bättre än att inte få några utbildningar alls. Men det viktigaste berättar man inte om ledarskap och att lyckas i sitt ledarskap.

Nämligen att förstå att chefens uppgift är att gå från tydlighet i ledarskapet till att ha mod att dela ut både ledarskap och ansvar för att få en mera självgående grupp.

Och i framtiden ta en ny roll som den som ser framåt och ger gruppen nya utmaningar. Allt bara fungerar och det känns att gruppen är på gång. Mycket är att vinna på denna förståelse!

Effektiva team är minst 25 % bättre än andra grupper, är friskare och har en högre arbetsglädje. Kunskapen om detta är ännu inte tillräckligt hög, vilket syns i bristande arbetsmiljö, psykisk utbrändhet och konflikter på jobbet.

Summering – Försvarsmaktens ledarmodell är inte så dum!

Tänkt mycket på den resa jag gjorde som chef inom kärnkraftutbildning. Hur jag fick arbeta med min tydlighet! Att släppa min bakgrund från skolan där man ställer många frågor och vill förklara hela kartan. Och att nästan ha ett förakt för ledningssystem och strukturer då jag kände mig fångad i min skaparanda.

Efter hand lärde jag mig och såg igenom strukturer mm och ha dessa med mig för att utveckla verksamheten. Att pendla mellan extremt tydliga strukturer och dynamiska tankar. Att vara både mjuk och hård på samma gång. Ibland tror jag att man lämnar för mycket åt slumpen när man rekryterar en ny chef. Bara för att du varit chef innan är det inte säkert att utgången blir till det bättre.

Min tro är att det behövs fackkompetens inom området för att få full acceptans från gruppen eller en uttalad vilja att lära sig. Men också att arbeta med att vara en förebild för sin grupp och att förstå fullt ut vad som händer i grupper. Inom Försvarsmakten är man detta på spåret i sin kurs Utvecklande ledarskap, vilket är glädjande. Och att kombinera den med ett aktivt arbete med teamet för att få alla att gå från ord till handling. Skapa gemensamma mål för samarbetet i gruppen.

 

Mina tre pusselbitar som skapar framgång både hos chef och grupp

  • Att hitta sitt varför och att utveckla laget framför jaget

Generell ledarskapsutbildning

Generell ledarskapsutbildning för att få förståelse för ledarrollens utmaningar. Men det måste finnas med ett innehåll som gör det tydligt för den blivande chefen att det är inte bara Ett till Ett relationer mellan chef och den enskilda medarbetaren, utan det är ett relationsbyggande mellan alla gruppens medlemmar.

Kompetenshöjande internutbildning

Att låta chefen få en god introduktion i arbetets utmaningar och hur roller, processer och det totala arbetet mellan de olika rollerna hänger ihop. Att förstå att det gäller att sätta gemensamma mål för arbetet och ha tydliga roller och överlapp för att få arbetet att fungera på bästa vis. Att hitta sin egen inre bild hur arbetet ska bedrivas när det fungerar som bäst och att hitta sin egen vision med jobbet.

Group Development Questionnaire

Läs mer om GDQ-enkätmetoden som ger dig råfakta om er teamwork på riktigt

 

 

Att arbeta med att analysera sin arbetsgrupp för att få en ökad förståelse för relationernas påverkan på gruppen och att sätta riktning för det utvecklingsarbete som hela tiden måste rulla på för att utveckla såväl den egna individuella kompetensen som att vidareutveckla de arbetsuppgifter, processer och roller man har i sin arbetsgrupp.

Vilka ledartankar och förutsättningar får era chefer för att lyckas som bäst på din arbetsplats? Vilket stöd kan organisationen ge? Viktiga tankar då kunskap inom detta i praktisk handling ger högre effektivitet och arbetsglädje och allt kan räknas i kronor och ören!

Din egen reflektion

Hur ser det ut hos dig? Vilka tankar föder detta?

Unna dig att reflektera! Trevlig läsning!

Magnus på Alvhamre Kompetens

Tillbaka till bloggen

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer jag inom kort!