Vägen till teamframgång – att ta in ny information!

Publicerat 9 februari 2022 i Blogg

Historien har visat att det kan vara kostsamt att inte ha goda teamstrukturer för att både ta in och värdera ny information. Stora historiska händelser kunde ha fått andra utgångar om organisationen varit mera objektiv i sitt sätt att hantera nya signaler.
Innan Japans anfall på Pearl Harbor fanns information om ökat antal turister och folk som fotograferade och var i anslutning till den amerikanska flottans hamn och när anfallet kom var inte amerikanska försvaret beredda utan många liv och fartyg gick förlorade.

Likaså stod det Ericsson dyrt när företaget satsade stenhårt på den tekniskt utvecklade antennen på sina mobiltelefoner, medan kunderna önskade en telefon som inte fastande i kläder och fickor och idag finns inte Ericsson som mobil på marknaden.
Vid forskning på olyckor inom flyget har man analyserat hur dessa kunnat undvikas och just första skedet när informationen är ny är den mest kritiska.
Massor med saker kan här hända att vi blir störda i vår perception och tar in fel information. I 85 % av fallen, dvs 175 flygolyckor var detta orsaken.
Piloter arbetar i små grupper och påverkan av gruppen blir därför mindre.

När grupper bli större har vi i vår jakt på trygghet i gruppen en vilja att vara bland majoriteten och där sker besluten. Inom många organisationer strävar man efter mångfald, men i vår iver att tillhöra en grupp faller vi ofta för grupptrycket och forskning har visat att vi är mer kritiska själva när vi enskilt ska fatta beslut. Man kan säga att vi söker en social validering vilket innebär att gammal information bekräftas och ditt team kommer inte vidare.

Vi har en tendens att distrahera varandra, tänka smalare och vända vår uppmärksamhet inåt. Vi vill bevaka och bekräfta majoriteten i vår jakt på acceptans i gruppen. Ny information tenderar att bli ett eko i gruppen och speciellt när det går emot den gängse bilden. Hur gör man då för att hantera information på ett bra vis inför beslut?

Mina råd i detta!
• Att skapa en beslutsmodell, där alla kommer till tals i form att både delge information med också att komma med förslag på lösning.
• Att kommunicera med givna regler.
• Att ny information bekräftas av teammedlemmarna i verbal form som en löpeld genom gruppen.

• Att ha två experter inom varje kompetensområde då du inte ska vara själv och bli rädd när du eventuellt går emot gruppen.
• Att se samma uppgift och målbild.

• Dela värderingar som gör att öppenhet och tillit ökar.
• Att ha samma vision

Tips på regler vid kommunikation:
• När du sagt din information eller förslag – Någon mer!
• Att repetera det som föregående talare sagt innan du säger ditt.
• Att inte invända.
• Att dela gruppen i subgrupper då två förslag ska belysas. Du ska inte vara själv.

Ut och testa

Tillbaka till bloggen

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer jag inom kort!