Utvecklingsmålet – Gåvan till teamet som visar vägen för ledningen, teamet och individen.

Publicerat 22 november 2021 i Blogg

För flera år sedan fick jag förmånen i att träffa Johan Sveningsson, fd VD på Kärnkraftverket OKG och som nu avancerat ytterligare inom UNIPER-koncernen. Min bild av Johan S var att han ville vara nära verksamheten och jag fick förmånen att ha honom med på flera kurser, vars syfte var att stimulera ledarskapet till att skapa en lärande organisation.

Vi hade flera diskussioner i detta ämne och mitt utbildningsbolag inom kärnkraft blev en god samarbetspartner inom mjuka frågor under några år. Jag brann för frågan och fick förmånen och utmaningen att inspirera skiftlagen på Kärnkraftverket O3 att jobba med lärandet i vardagen. Frågan var komplex då det stod i instruktionen för arbetet i kontrollrummet att huvuduppgiften var att övervaka säker och stabil drift.

Vi människor är inte bra på att övervaka och att sitta passiv kan leda till tristess och att vi mår mindre bra. Därför blev jag extra glad då skiftchefer började anamma lärandet i vardagen och vid goda och lugna stunder i kontrollrummet då ägnade man tid åt att lära varandra olika saker.

Då var jag nästan strukturfientlig men förstår nu i kraften i att tänka i strukturer. Vår hjärna vill ha strukturer, men ibland blir de för statiska, vilket dödar kreativiteten. Därför kan jag rekommendera att titta noga på de teamutvecklingsmål som jag varit med om att bidra med till olika arbetsgrupper och chefer. Dessa är dynamiska och följsamma vilket skapar kraft framåt då de tillverkats av gruppmedlemmarna tillsammans. Alla mål länkas ihop till utvecklingsmålet i form av processförbättring, att utveckla vårt beteende med varandra och våra kunder och givetvis att vi har vår vision med oss varje dag.

 

Vilken glädje det blir när vi alla ser samma mål och spelar ihop.

Konsten är att vi måste ständigt vara på väg mot vår vision och vår egen ledstjärna i gruppen. Ofta vill vi ha en bra stämning på vår arbetsplats och göra bra ifrån oss.

Vi vill vara en del av en framgångsrik grupp för det föder positiv energi och goda resultat. Vägen dit går över att utveckla såväl grupp som företag och oss som arbetar där. För att du ska förstå mina tankar gäller det att se min matris framför dig!

Hur ska vi arbeta för att ständigt vara på väg gå framåt i vårt team?

Utvecklingsmålet handlar om att knyta ihop säcken för att fortlöpande ha energi framåt genom ett visionärt förhållningssätt och koppa det till våra övriga mål.

För att inte vår vision ska bli en floskel måste vår vision kopplas till handlingar som utvecklar såväl beteenden, vårt kundbemötande och våra processer. Utvecklingsmålet handlar om att ha en planer och aktiviteter igång för att utveckla oss själva, vårt team och vår gemensamma verksamhet. Och att hela tiden dela ut tydliga ansvarsområden och vara på väg i våra målbilder.

Det gäller att koppla på befintliga ”processer” som finns i ditt ledningssystem. Att utveckla er produktions / tjänsteprocess, att styra mål och utvecklingssamtal till att utveckla både roller, arbetssätt och att vi ska vara förebilder för varandra. För att du ska kunna förstå rekommenderar jag dig att surfa runt i min blogg via de länkar som finns längs ned. Här kommer en resumé av de teamutvecklingsmål som tar er framåt. Och som knyts ihop av utvecklingsområden för såväl beteende, kundkontakt och spelregler / värderingar.

 

Individuella samtal och i grupp, målsamtal och utvecklingssamtal

Visionen och ledstjärnan för gruppen handlar om framtidsmål och syftet med dessa är att väcka gruppens glöd och se framåt och till framtiden. Att höja vår blick. Kopplingen till våra utvecklingsmål blir att tänka både på våra spelregler, kompetensutveckling och produktutveckling på samma gång.

Spelregler

Det som påverkar hur vi trivs på våra arbetsplatser är vår förmåga att arbeta med oss själva för att vara förebilder för oss själva men också för våra kollegor. Att gå från ord till handling med våra spelregler och att ta sig själv till en ny nivå.

Detta individuella mål beskrivs i min blogg om spelregler och handlar om att våra värderingar blir synliga i vårt agerande och det gäller att fortsätta med de positiva saker jag gör. Men också att sluta med andra och eventuellt börja med saker som bidrar till en ännu bättre arbetsmiljö. Alltså driver man vår förmåga att följa spelregler till utvecklande samtal med nära kollegor och chef.

Givetvis börjar du genomföra enkla feedbackövningar där vi ”tvingas” att ge positiv feedback till våra kollegor. Och vi känner att glädjen och att den positiva kraften för varandra ökar. Vi börjar känna tillit till varandra för vi vill gott.

Standard utåt och våra processer

Även detta mål kan ses på individuell nivå, dvs att jobba med vårt kunnande för att bli ännu bättre i vår roll som tex snickare på ett bygge! Kanske ska vi bli bättre på att kommunicera för att förhindra olyckor. Men det kan också handla om att någon tar täten och jobbar med att utveckla arbetet vi gör tillsammans.

Vad måste vi utveckla i våra processer för att jobba lite smartare och bättre? Behöver du eller jag ”lära oss av andra” för att kunna bidra fullt ut i vår roll?

Behöver vi arbeta med oss själva för att våra kunder ska få en ännu bättre bild av oss?

Operativa målet

Trots att vi jobbar på och allt fungerar förändras vår omvärld. För att ge ett enkelt exempel gav coronan oss helt nya arbetsuppgifter för att skydda både oss själva och vår omgivning. Det operativa målet påverkar vår standard utåt och landar i en aktivitet med ansvar i våra utvecklingsmål. Det operativa målet påverkar oss att fundera ytterligare hur vi kan arbeta med våra processer, vår kompetens och våra roller.

Valnöten

Ibland får jag reda på att man satsar på sina chefer och medarbetare på olika vis. Ibland går chefen på kurs och vid nästa tillfälle är det medarbetarna. Men min bild är att dessa två aktiviteter inte är synkroniserade med varandra och sker med stort tidsintervall emellan.

 

Även om aktiviteterna är på bästa vis så är risken stor att detta inte ger den effekt som avses. Däremot kan insatser som utvecklande ledarskap och andra ledarskapskurser öka medvetenheten hos ”chefen” för sitt eget ledarskap och att medarbetarutbildningar också kan vara bra. Dock är det så att öppenhet och tillit är nycklarna för att lyckas tillsammans både i det privata och på våra arbetsplatser. Att skapa transparens mellan chef, grupp och arbetet som ska göras.

Därför är jag stolt över att arbeta med en metod som verkligen tar både grupp och chef framåt på riktigt. Att bidra till ökad glädje på våra arbetsplatser för jag vet att det är så många som behöver hjälp och inspiration för att lyckas tillsammans.

Tips på hur ni gemensamt kommer vidare tillsammans och får ännu mera glädjefyllda och framgångsrika verksamheter är att läsa boken nedan!

En inspirationskälla i teamutveckling!

En god investering för dig och ditt team!

Gå nu från ord till handling i teamutveckling in real life!

Innehåll i Bloggen

Sex mål för garanterad framgång i ditt företag

Visionen – En pusselbit för att lyckas

Ledstjärnan – Gruppens vision framåt!

Spelregler, Värderingar och våra beteenden

Standard utåt – Vilket avtryck vill vi göra?

Operativa mål – Vad får vi betalt för att göra?

Utvecklingsmålet  – Knyter ihop din teamutveckling

Varsågod

MVH

Magnus Alvhamre

Tillbaka till bloggen

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer jag inom kort!