Ledstjärnan – gruppens väg framåt – Och att gå från ord till handling

Publicerat 19 oktober 2021 i Blogg

I Sverige i dag pratades mycket om att vi mår dåligt, dels på jobbet och även privat. Vi pratar om självledarskap och olika saker som ska lyfta oss. En arbetsgivare har ett ansvar för den anställde både privat och givetvis på arbetsplatsen. I vår arbetsmiljölagstiftning står det att det ska bedrivas en aktivt systematiskt arbetsmiljöarbetet både inom den fysiska arbetsmiljön och inom det psykosociala området.

Trots att så många har kvalitetssystem inom arbetsmiljö som OHSAS 18001 eller den nya internationella ISO 45001 på plats så pratar många om osämja på jobbet. Att man inte trivs och att somliga är otrevliga mot andra. Vi skickar ut årliga enkäter kring hur vi trivs på jobbet och det skrivs handlingsplaner med utmaningarna kvarstår. Folk mår dåligt trots våra kvalitetssystem och att vi följer våra rutiner inom det systematiska arbetsmiljöarbetet. Men vad fattas?

Skicka chefen på kurs?!

Under tidigare tjänster har jag vid tillfällen både gått och genomfört olika typer av ledarskapsutbildningar. Jag är en reflekterande människa och sett att dessa blir individens egendom och att insatsen syftar till att ge den blivande chefen eller den erfarne några pusselbitar till för att lyckas ännu bättre i sitt ledarskap. På linkedin har det snurrat runt undersökningar som påvisar att dessa på sikt inte ger den effekt som önskas.

Anledningen till det är att vardagen inte är riggad för att chefen ska komma tillbaka och frälsa sin arbetsplats. Det är fortfarande samma medarbetare och vardagen som gör att miljön oftast vinner. För att få effekt gäller det att rubba hela systemet på samma gång.

Att rubba systemet – GDQ-analysen ger utrymme till handling

När jag kommer in i en grupp börjar jag prata om oss människor och de olika stadierna i grupputveckling och att jag pratar om att vi ska träna oss att samarbeta ännu bättre. Vi människor är intresserade av oss själva och hur vi fungerar tillsammans. Detta ligger långt ifrån det traditionella arbetet med handlingsplaner, som kan vara en frukt av det återkommande arbetet med att implementera affärsplanen i verksamheten.

Likaså att jag mäter gruppens utvecklingsnivå med metoden Group Development Questionairie, vilket är ett enkätverktyg som härstammar från Susan Wheelans mångåriga forskning kring vad som händer i arbetsgrupper. Med 60 frågor får gruppen reda på vart de ligger i sin grupputveckling och vilka frågor som behöver bearbetas. Det är både spännande och jobbigt på samma gång för gruppen.

Det krävs mod att se in i sig själv och kan ligga mycket frustration när detta kommer upp till ytan. En del chefer på högre nivå vet att det finns problem med vågar inte ta steget att börja jobba med sig själva och sitt företag.

När jag läste till HR-specialist fanns avsnittet personalekonomi med och där finns de ekonomiska avtrycken i form av ökad personalfrånvaro, lägre produktivitet och förhöjd personalomsättning.

Chefen, som ofta är beställaren, får också paus och kan börja reflektera över sig själv och gruppen medan jag tar över ledarskapet temporärt.

Att skapa gemensamma målbilder – nyckeln till framgång

Ledstjärnan samlar gruppen

När gruppen har landat är det dags att börja arbetet. Ofta saknar många arbetsgrupper ett gemensamt mål för sitt arbete och det är det första vi gör tillsammans. Här landar vi oftast med att vi ska vara bra med varandra, göra ett bra jobb och att utvecklas ihop. Detta gör gruppen själv och så här kan resultatet se ut. När jag arbetar med grupper kallar jag detta för gruppens ledstjärna och min erfarenhet är att chefens vision och ledstjärnan blir speglingar av varandra.

 

Det är nyttigt för en grupp att samla sig och tänka ut vad man faktiskt vill när man jobbar tillsammans. Ofta är det första gången gruppen samlar sig och skaffar sig ett eget övergripande mål själva. Och att förstå att alla bidrar till målet.

Efter det är det dags för nästa målområde och det är att skapa en positiv atmosfär i gruppen som skapar trivsel och framgång. Det målområdet kallar jag att aktivt arbeta med våra spelregler.

Att arbeta med våra värderingar och att gå från ord till handling.

I många arbetsgrupper är det just det som gör den stora skillnaden. Att hitta det bästa i varandra!

Tack för din nyfikenhet på mina erfarenheter och kunskap

Magnus Alvhamre

Innehåll i Bloggen

Spelregler – Nästa målområde för bättre samarbete!

Tillbaka till bloggen

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer jag inom kort!