Kollegialt lärande inom teamutveckling

Publicerat 29 september 2021 i Blogg

Som skolledare är det en utmaning att hinna räcka till för alla anställda och skolans arbetslag. Hur gör du då? När det knackar på dörren och du får göra en ny brandutryckning. Tänk om dina arbetslag skulle öka sin förmåga att samarbeta och driva sitt egna kollegiala lärande, där du stödjer, uppmuntrar och inspirerar. Att bygga rigida arbetslag där ni alla samverkar för att ha en stabil plattform i sin lärarroll och som klarar av att det ibland är lärare som lämnar och några som kommer nya.

Det du behöver är en samarbetsmodell som stöttar lärare och även dig själv att jobba på ett klokt vis för att utveckla såväl lärarna som personer, arbetslag som fungerar och som kan fatta kloka beslut och som gör att era elever får ännu bättre möjligheter till att lyckas. Det du behöver är en styrmodell som utvecklar och inspirerar dina anställdas personliga utveckling som arbetet i ditt företag. Modellen ska också hantera alla de relationer som måste fungera för att ni ska kunna göra det lilla extra för era elever.

Lösningen finns i modern teamutveckling. Genom att arbeta strukturerat med teamutveckling kommer alla i företaget att få möjlighet att utvecklas samtidigt som effektiviteten ökar. Arbetsglädjen och den utvecklande företagskulturen kommer spira. Företag som satsar på sina team och utvecklar såväl ledarskap som medarbetarskap får minst 25 % bättre resultat. 

Satsningar på chefens ledarskap

Ofta görs satsningar på chefen för gruppen för att stimulera gruppens utveckling. Dock är det så att för att förändra och utveckla en verksamhet måste du påverka alla på en och samma gång. Risken är stor att gruppen faller tillbaka när kraften sinar hos dig. En optimal grupp består av cirka 4-6 gruppmedlemmar, men ofta har en chef betydligt fler att anställda. För att få en förståelse för komplexiteten är det viktigt att förstå att antalet relationer i en grupp  påverkar möjligheterna för gruppen att gå mot samma mål.

 

 

Nyckeln i teamutveckling

Det som genomsyrar ett effektivt team är att alla delar samma målbilder och det gäller att skapa både mål som utvecklar ett positivt beteende i gruppen, mål som utvecklar verksamheten och att göra det vardagliga jobbet. Men också att se framåt och skapa visioner kring hur man vill ha det tillsammans för att lyckas. Det gäller att tända lågan i en grupp. Målen nedan får dig att gå från ord till handling och är lika enkla som kraftfulla. När sätter du igång med er teamutveckling?

 

I vilken grupputvecklingsnivå är du? Läs mer om grupputveckling och inspirera dig!

Grupputveckling -Skillnaden på liv och död!

Kunskap om Grupputveckling ger framgång

Vem är Magnus Alvhamre? Läs mer om mig och min resa in i grupputvecklingens intressanta värld.

Presentation av mig och effekten av strukturerad teamutveckling

Innehåll i bloggen

Tillbaka till bloggen

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer jag inom kort!