Vilken Vision har du? – en pusselbit till framgång
I början av sommaren mötte jag en uppdragsgivare i en organisation som haft stöd i minst ett halvår av en organisationsutvecklare med att föra in en ny styrmodell i organisationen. Men få effekter syns i verksamheten och vi hade en dialog om mitt arbete som ger omedelbara positiva effekter. När vi jämförde styrmodellens olika ingångar med mitt arbete kunde vi snabbt se att hela ”modellen” fanns med men att något fattas i alla fall.
Tydlig struktur som utgår från våra mänskliga behov i grupper
Vad är det som gör att det ger resultat direkt. Hemligheten har jag nog med mig från mitt arbete med att träna driftpersonal som kör våra kärnkraftverk. Där tränar man oavbrutet på att kommunicera med tydlighet och att skapa gemensam situationsförståelse för läget vid störning i anläggningen. När alla vet processläget delger skiftchefen kortfattat strategin för det kommande arbetet och delar ut order till operatörer och stationstekniker som repeteras och utförs. Först då delar alla i skiftlaget samma bild och det är framgångsreceptet i att även utveckla effektiva team.
Men hur gör man då för att skapa framgång i en arbetsgrupp eller företag? När chefen åker i väg på en ledarskapskurs kommer han eller hon tillbaka inspirerad till samma arbetsmiljö. Det går ett tag och till slut sinar kraften till att påverka och efter ett tag är det glömt och ”allt” går tillbaka igen.
Min erfarenhet när det gäller utveckling är att rubba allas tankegångar på samma gång! Svårt tänker du men icke! När man förklarar hur vi människor fungerar i grupper får samtliga inklusive chefen en förståelse för gruppens utvecklingsnivå och vad som behöver göras för att komma vidare. Vinsten för ”teamet” med att jobba strukturerat med sin grupputveckling är att de kommer känna en annan värme och framåtanda på arbetet och nyckeln är att de får veta mera om sig själva och deras roll i gruppen. Varför alla gör som de gör! När de vet det ökar drivkraften för att få det bättre med ökad glädje och framgång på sin arbetsplats.
Vinsten för arbetsgivaren är att gruppen hittar sina egna drivkrafter för ökad trivsel och glädje som främsta mål och resultatet blir en mer utvecklingsbenägen grupp. Chefen får redskap till att inspirera gruppen till ett bättre arbete och effektiviteten ökar automatiskt. Alla blir vinnare! Därför måste målen för samarbete var enkla och grundläggande, vara levande och ingå i den dagliga verksamheten.
Tydlig metodik som förenar chefens och gruppens samarbete
Det som jag upplever som det bästa med den här metodiken för grupputveckling är att alla vet vad som ska göras och varför. Det är öppet och synligt och bygger tillit mellan alla i teamet.
Arbetsgruppen och chefen följer sedan målen för samarbetet och fortsätter när jag lämnat. Högre chefer uppskattar att utvecklingen fortsätter när jag ”åkt iväg”!
Här är mina mål och som är ett resultat av Susan Wheelans teamutvecklingsforskning och psykologerna Maria Åkerlund och Christian Jacobssons fortsatta arbete med forskningsbaserad teamutveckling. Inom dessa sex målområden gör jag ”aktiviteter” för att utveckla såväl förståelse som praktisk träning och att det ska in i vardagen.
Gemensam målbild för samarbete
1) Spelregler – Nu, Inre mål:
Regler för samarbetsinriktade beteenden i teamet
2) Standard utåt – Nu, Yttre mål
Standard för interaktion med intressenter
3) Utvecklingsmål – Sedan, Inre mål
Mål för hur teamet vill kunna samarbeta på sikt.
4) Operativa mål – Sedan, Yttre mål
Mål för leverans till kunder
5) Ledstjärnor – kanske sedan, Inre mål
Bilder av det interna samarbetet eller önskad atmosfär i teamet
6) Vision – kanske sedan, Yttre mål
Ett möjligt framtida tillstånd av betydelse för alla.
Att tro och lyckas med din vision
Vid första träffen med chefen inleder jag med att berätta om arbetet vi kommer göra och ”målet” att skapa ett kollegialt lärande, lärande organisation eller en arbetsgrupp som får verktyg till att driva sin egen utveckling. Oavsett styrmodeller, kpi:er och styrkort. Allt kommer passa in i målen ovan och blir en naturlig del av gruppens arbete tillsammans. Motorn blir den gemensamma glädjen av att gå åt samma håll.
Nästa steg är att få chefen att fundera över sin egen vision för gruppens arbete. Ibland har jag förstått att en del tror mer på mål än visioner. För min del är det två olika saker. Mål är något som är tidsbestämt och som sedan uppnås. Och sedan är det klart. Kända idrottsmän har haft som mål att bli bäst i världen och när det är klart känner de vilsenhet. På ett företag fortsätter arbetet år efter år och måste vara lönsamt. Det får inte stanna upp! Därför är det min förhoppning att du nu förstår vikten av att ha visioner och vill börja fundera över dig själv och Er verksamhet.
Visionen som förenar människor
Därför är det viktigt att tro på något större! Att genom sin egen insats inspirera andra till att börja med idrott tex. Att väcka kraften i sig själv och inspirera andra i detta.
Att skapa kraft och tala om din vision. Det viktigaste är egentligen inte vad som sägs utan hur det förmedlas. Det märks om en ledare är inspirerad i att leda. Fördelen är när du gör det då blir du tydlig med vad du vill vilket är en viktig pusselbit i en grupps utveckling.
Att använda Etos, patos, logos i praktiken ger en ledarstyrka. Använd din ledarroll för att bygga upp en härlig känsla där ni lyckas tillsammans med en tydlig logik.
Lyckade exempel är lätt att hitta inom idrottens värld då medias skylfönster är stort. Kanske minns du Islands framgång i fotbollen för några år sedan och hur de drog i gång publiken med vulkanen efter matchens slut! Mot alla odds lyckades Island vara framgångsrika för egentligen vet fotbollsvärlden om att det finns för få fotbollsspelare på Island för att egentligen lyckas.
Själv har jag i tidigare ledarroller använt detta för att inspirera! Att skapa det ledande utbildningsföretaget och även den bästa utbildningsgruppen. Min vision var att vi ständigt skulle utveckla varandra och därigenom utveckla vår kund kärnkraftverket O3. Det var också mina förväntningar på oss som utbildningsgrupp på utbildningsföretaget. Att vara bäst på att utveckla oss själva och ha kul tillsammans. En ständigt pågående resa!
Jag vet att medarbetarna vill ha ledare som tror på det som görs tillsammans. Att skapa mening och sammanhang. Och här känner jag att det finns utvecklingspotential!
Hur väcker du dina medarbetare? Hur gör du dem inspirerade till att komma till just din arbetsplats? Att få dem att förstå att deras insats gör skillnad i verksamheten.
Vad vill du se i din verksamhet?
Viktigt är också det som händer i vardagen och att våga ge feedback!? Vad ser du i din verksamhet som du gillar? Vad ser katten Luna tror du?! Vad ser dina medarbetare i er verksamhet. Säkerligen har ni magiska ögonblick tillsammans som gör dig glad inombords. Ta på dig visionsglasögonen och passa på att ge beröm! Det är gratis och delad glädje är dubbel glädje! Låt dessa händelser vara en del av din vision! Din story!
Nästa vecka kommer jag att fortsätta att berätta om min metodik som tar arbetsgrupper och chefer framåt.
Då blir det ledstjärnan och spelregler: Ytterligare två viktiga pusselbitar i att utveckla både grupp och verksamhet.
Tack för din tid och hjälp mig att sprida i ditt nätverk
Jag vill påverka direkt eller indirekt den psykosociala arbetsmiljö.
Hjälp mig att hjälpa alla som vill bli inspirerade till att komma framåt och få det bättre på jobbet.
Ledstjärnan – Nästa målområde för bättre samarbete
Tillbaka till bloggen